Dünya Etik Günü: Eflatun (Platon) ve Etik

Platon veya Anadolu’da bilinen ismiyle Eflatun M.Ö. 427 – 347 yılları arasında yaşamış felsefe tarihinin en önemli filozoflarından birisidir. Hayatını geçirdiği Atina’da ünlü felsefe okulu “Akademia” yı kurmuştur. Asıl adı Aristokles’ dir.
Yirmi yaşından ölümüne kadar yanından ayrılmadığı Sokrates’in öğrencisi olmuş ve daha sonra Aristoteles’in de hocası olmuştur. Hocası Sokrates’in Atine demokrasisi tarafından idama mahkum edilmesi onun üzerinde derin bir etki bırakmıştır.
Platon bir çok farklı uygarlıklara Mısır’a, İtalya’ya, Anadolu’ya, Hindistan’a doğru seyahat eder. Kırk yaşında Atina’ya döndüğünde Akademia’yı kurar. Kendi ölümünden sonra da yüzyıllarca devam eden bu felsefe okulu bir çok önemli devlet adamı ve filozof yetiştirmiştir. Platon’un dilimize çevrilmiş bir çok eseri bulunmaktadır.
Eserlerinden bazı seçmeler;
Sokratesin Savunması: Sokratesin ağzından kendini suçlayanların savlarını tartışır,ikinci bölümde cezasını saptar,üçüncü bölümde kendini ölümle yargılayan yargıçlara haksızlıklarını gösterir.
Devlet: 10 bölümden oluşur.İdeal birey ve ideal toplum düzenini ele alır. Kitabın temel konuları; eğitim, adalet, erdemler, bilgeliğin yaşamdaki önemidir.
Yasalar: İdeal toplum düzeninde bireyler üzerine düşen ödevleri tarif eder.
Şölen: Gerçek anlamda aşk ve sevgi kavramlarını ele alır.
Phaidon: Ruhun ölümsüzlüğü konusu yer alır.
25 Mayıs DÜNYA ETİK GÜNÜNDE Platon ve ilham veren fikirleriyle buluştuk.
 

Hakkında aktiffelsefe

Rastgele

9.Geleneksel “Yediden Yetmişe Hep Birlikte” faaliyetimiz gerçekleşti

30 Haziran 2024 tarihinde Aktiffelsefe-GEA İzmit gönüllülerimizin desteğiyle Huzurevinden büyüklerimiz ve çocukları ağırladığımız, her yıl …